ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Αστυπάλαια ή Χώρα

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη σε ένα λόφο που προεξέχει στη θάλασσα και σχηματίζει δύο διακριτούς κόλπους, δηλαδή το Λιβάδι και τον Πέρα Γιαλό, όπου βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι. Οι λευκοί τρούλοι των εκκλησιών της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζουν απέναντι στη σκοτεινή, τοπική πέτρα του κάστρου στην κορυφή του λόφου μέσα στο οποίο είναι κλεισμένες.

Συγκεντρωμένα στο λόφο γύρω από το κάστρο είναι ασβεστωμένα σπίτια με μπλε πόρτες και παράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια τους. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας, με θέα στους μύλους, θα βρείτε εστιατόρια με εκλεκτό φαγητό καθώς και γραφικά καφέ και μπαρ για ένα βραδινό ποτό.

Τέλος, δεν λείπουν τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τους επισκέπτες.

Λιβάδι

Ακολουθώντας την πορεία ενός εύφορου φαραγγιού, όπου στη συνέχεια απλώνεται ευρύτερα εκεί που συναντά τον ομώνυμο κόλπο, το χωριό Λιβάδι είναι ο ανθισμένος κήπος του νησιού. Περιβόλια μανταρινιών, πορτοκαλεώνες, αμπελώνες και σπίτια στολισμένα από λουλούδια, όλα πέφτουν πολύχρωμα στην όμορφη παραλία του.

Αν θέλετε να μείνετε σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την ακτή, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία του Λιβαδιού αποτελούν ιδανική επιλογή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα στα παραλιακά καφέ και εστιατόρια με θέα στη θάλασσα και τη Χώρα.

Πέρα Γιαλός

Ο Πέρα Γιαλός είναι το πρώτο λιμάνι του νησιού και χαρακτηρίζεται από την αυθεντική αστυπαλιώτικη φιλοξενία.

Διαθέτει πολλά μικρά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, μικρά παραδοσιακά καφενεία και αρτοποιεία και μια υπέροχη παραλία, ιδανική για χαλάρωση και περιστασιακή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε την υπόλοιπη ακτογραμμή, ο Πέρα Γιαλός είναι επίσης ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης, καθώς εδώ θα βρείτε τουριστικά σκάφη που μπορούν να σας μεταφέρουν σε υπέροχες παραλίες της Αστυπάλαιας και νησιά όπως ο Κουτσομίτης και η Κουνούπα.

Ανάληψη ή Μαλτεζάνα

Ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό φωλιασμένο σε μια μικρή κοιλάδα στο Μέσα Νησί, ιδανικό για χαλάρωση στην ψιλή άμμο. Η εναλλακτική του ονομασία, Μαλτεζάνα, χρονολογείται από την εποχή των πειρατών, που περιπλανώνονταν στο Αιγαίο και κατέφευγαν στους κλειστούς όρμους του νησιού. Το παραθεριστικό χωριό αγκαλιάζει έναν κόλπο με μια μακριά προβλήτα, όπου δένουν ψαρόβαρκες και εκτείνεται πίσω στην ενδοχώρα σε υπέροχους οπωρώνες και αμπελώνες.

Η Μαλτεζάνα έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλά εστιατόρια όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι.

Βαθύ

Ένας πολύ στενός κόλπος περίπου 50 μέτρων, που μοιάζει περισσότερο με λιμνοθάλασσα, το Βαθύ έχει δύο μικρούς οικισμούς: το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου, με μια σειρά από μικρά σκαλοπάτια μέχρι εκεί που δένουν τα ψαροκάικα και τον πιο ποιμενικό, το Μέσα Βαθύ, στην άκρη του κόλπου, με ήσυχα χωράφια, σκιερά περιβόλια και αμπέλια. Μπορείτε να φτάσετε στο Βαθύ μέσω βατού χωματόδρομου. Απέχει περίπου 12 χλμ από τη Μαλτεζάνα.